Počela rekonstrukcija stare džamije u Živinicama Gornjim

Ovih dana počeli su radovi na rekonstrukciji Stare džamije u Živinicama Gornjim, izgrađene 1937. godine, a koja već

Ovih dana počeli su radovi na rekonstrukciji Stare džamije u Živinicama Gornjim, izgrađene 1937. godine, a koja već nekoliko godina unazad nije u upotrebi zbog ruševnog stanja.

Ovom prilikom gradonačelnik Samir Kamenjaković je, sa svojim saradnicim i sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajedniceŽivinice Sedin ef. Karićem, posjetio džamiju u Živinicama Gornjim, te pružio punu podršku građevinskom odboru za rekonstrukciju ove stare džamije.

Prije početka realizacije ovog projekta gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić održali su satanak sa predstavnicima građevinskog odbora rekonstrukcije Stare džamije u Živinicama Gornjim, gdje je dogovoreno odobravanje inicijalnih sredstava iz Budžeta Grada Živinice kako bi se započela rekonstrukcija ovog vrlo važnog objekta za kompletan Grad Živinice.

Ono što predstoji jeste prikupljanje određenih sredstava od vakifa, a završetak radova očekuje se na proljeće iduće godine.

Stara džamija u Živinicama Gornjim datira iz 1937. godine, i ujedno je jedna od najstarijih džamija na području Grada Živinice, a džemat Živinice Gornje jedan je od najvećih džemata Medžlisa Islamske zajednice Grada Živinice. U prošlom vremenu, odnosno 1930-tih godina, ovo je bila jedina džamija u prigradskoj okolini i vodila se kao gradska džamija.

Kako je kazao gradonačelnik Samir Kamenjaković, ova džamija bi trebala da bude historijski artefakt Grada Živinice.

“Prije svega želio bih da se zahvalim građevinskom odboru koji je pokrenuo ovu fantastičnu ideju za Grad Živinice, s obzirom da je ovo jedna od najstarijih džamija u Gradu. Mi iz Gradske uprave odlučili smo da damo inicijalna sredstva kako bi započeli restauraciju ovog vrlo važno objekta za kompletan Grad Živinice i evo vidimo da se taj dio projekta već počeo realizovati. Ono što u budućnosti predstoji jeste da se prikupi određen broj sredstava koji će biti prikupljeni od vakifa. Također, ono što smo dogovorili sa građevinskim odborom jeste da sredstva koja budu nedostajala da se završi projekat odobrit će se preko Gradskog budžeta, a s obzirom na to da se radi o jednom veoma važnom historijskom, kulturnom i emotivnom objektu za sve nas. Iskreno se nadam da će ovaj objekat na proljeće iduće godine biti u potpunosti završen i da ćemo zaista svi moći uživati u ovako predivnom objektu koji bi trebao da bude historijski artefakt Grada Živinice, kako kulturno vjerski, tako i onaj društveni dio da se u potpunosti dupuni. Još jednom želio bih da se zahvalim svim građanima kao i ljudima iz građevinskog odbora koji su napravili dobar projekat. Ono što mi je izuzetno bitno i drago jeste da imamo i stručne ljude iz projektnog biroa koji će u potpunosti pratiti radove na objektu kako bi se na uradilo na najkvalitetniji način”, kazao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Ovo je za nas poseban dan, obzirom da smo šest mjeseci čekali na raznorazne pripreme, danas su radovi zvanično počeli. Ova džamija ima jako veliki značaj, izmijenilo se mnogo imama, a u prošlom vremenu bila je Gradska džamija. Mi imamo veliku želju da se čim prije završe radovi, kako bi imala ponovo svoju lijepu ulogu uz našu novu džamiju. Ono što je najvažnije jeste da se ne poruši, jer je ova džamija jedan spomenik i svjedoči mogo čemu iz prošlosti”, rekao je Aldin ef. Starčević, Imam džemata i član građevinskog odbora za obnovu stare džamije Živinice Gornje.

”Danas možemo vidjeti da se dogovoreno ispunjava, na čemu smo posebno zahvalni. Mi smo obezbijedili građevinski nadzor za izvršenje radova, imamo nekih sredstava za koja smatramo da neće biti dovoljna, al nam je gradonačelnik Kamenjaković kazao, da ukoliko budu falila sredstava, biće odobrena iz Gradskog budžeta kako bi se završili radovi”, rekao je predsjednik građevinskog odbora rekonstrukcije stare džamije Edhem Klopić.