Proteklih dana na području Grada Živinice realizovan je još jedan u nizu infrastrukturnih projekata, a radi se o projektu izgradnje parking prostora kod Srednjoškolskog centra u Živinicama.

Tim povodom gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković zajedno sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Nailom Jusićem i v.d.direktorom JP “Horizontala” Ćazimom Tulumovićem obišao je parking prostor koji broji 112 parking mjesta i koji je od danas pušten u funkciju.

Izgradnjom parking prostora u ovom dijelu Grada riješen je jedan od krucijalnih problema za građane, te će se omogućiti nesmetan dolazak i izlazak iz gradske zone Grada Živinice na magistralni put.

Naime, cilj projekta jeste smanjenje saobraćajnih gužvi, napraviti funkcionalniji i ljepši Grad za naše građane, te omogućavanje nesmetanog kretanja u gradskoj zoni našeg Grada.

Projekat izgradnje parking prostora dobra je podloga za nadogradnju višespratnog parkinga s obzirom da je ovo prvi put da imamo ovakav parking prostor u Gradu Živinice tako da bi za dvije do tri godine stvorili dugoročni kapacitet parking prostora.

Završetkom ovog projekta Grad Živinice dobija moderno uređen parking prostor kojeg će preuzeti Javno preduzeće Horizontala u svoju nadležnost.

Finansijska vrijednost izgradnje navedenog parking prostora je 79.794,00 KM, a sredstva su osigurana iz Budžeta Grada Živinice za 2020. godinu.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković naglasio je važnost ovog infrastrukturnog projekta obzirom da se parking nalazi u srcu Grada i olakšava građanima ulazak i izlazak iz Grada.

„Prije svega želim ljudima koji preuzimaju ovaj parking poželjeti sreću i da na kvalitetan način upravljaju ovim parkingom i želim našim građanima da koriste jedan ovako vrijedan i dobar objekat. Obzirom da smo imali mnogo problema u proteklih deset godina jer je ovo područje bilo sporno, ali koje je Gradska uprava u potpunosti riješila. Prvo smo morali riješiti imovinsko-pravne probleme koji su bili, a potom u potpunosti uraditi eksproprijaciju. Drago mi je da Grad Živinice na Dan Grada Živinica dobija ovakav jedan parking prostor zato što u potpunosti može riješiti sve probleme i sve gužve koji se dešavaju na glavnoj saobraćajnici koja prolazi kroz Grad. Smatram da je ovo dobar preduvjet za nadogradnju ovakve vrste parkinga obzirom da su se prvi put pojavili ovakvi parkinzi u Gradu Živinice. Do sada smo imali parkinge po ulicama, a danas imamo parking koji je direktno namjenski napravljen da bude parking prostor sa čak 112 mjesta, što nam daje mogućnost da u narednom periodu možemo projektovati višekatne parkinge, te bi tako iz ovog dijela mogli imati 300 do 400 parking mjesta. Izgradnjom višekatnog parkinga dao bi se kompletan odgovor na sve gužve i kretanja saobraćaja kroz našu saobraćajnicu. Smatram ovo bitnim i uspiješnim projektom s obzirom da se parking nalazi u srcu Grada, a da je u blizini magistralnog puta kako bi olakšao građanima ulazak i izlazak iz gradske zone našeg Grada“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

„Za rođendan našeg Grada, za 19. juni poklanjamo najbolji parking na Kantonu. Na ovom nećemo stati i već ovih dana pokrenut ćemo aktivnost na realizaciji drugih parking prostora gdje ćemo kompletirati sadržaj kada je u pitanju parking prostor u Gradu Živinice. Nakon toga idemo sa Odlukom o režimu saobraćaja u glavnoj Ulici Alije Izetbegovića gdje ćemo ukinuti parking mjesta. Još jednom želim iskoristiti priliku da čestitam našim građanima sutrašnji praznik 19.ti juni, Dan Grada, a našim uposlenicima u JP „Horizontala“ želim više uspijeha u daljnjem radu i stvaramo preduslove da žive od svog rada, a nadam se da će ovo preduzeće u pravom smislu početi da radi onako kako i treba, a mi se trudimo i dajemo sve da ispravimo sve one greške koje su u proteklom periodu pravljenje“, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća, Najil Jusić.

„Svjedoci smo da je danas završen postupak izgradnje parking prostora kod Mješovite srednje škole Živinice na kojem ima 112 parking mjesta koji će u potpunosti pomoći pri rješavanju problema parkiranja na području Grada Živinice. Ovaj projekat ne bi mogao biti realizovan da nije bilo razumijevanja od strane organa Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom,i Gradskog vijeća na čelu sa predsjedavajućim. Ovo je prilika da se zahvalim svim ljudima koji su dali svoj doprinos. Nadam se da će ovo pomoći rasterećenju problema parkinga, a mi ispred JP „Horizontala“ obećavamo da ćemo preduzeti sve mjere kako bi funkcionisalo što bolje i kvalitetnije, te da ćemo pomagati u nastavku rješavanja ovih problema. Parkiranje na ovom prostoru biti će u skladu sa važećom Odlukom o Javnim parkiralištima, a na ovom parkingu postavljen je i parkomat kao privremeno rješenje. Nadam se da ćemo u saradnji sa Gradskom upravom pokušati ovdje uraditi i jednu modernu rampu jer je Grad Živinice moderan i velik Grad i lijepa sredina za življenje.“, kazao je v.d. direktor JP „Horizontala“ Živinice, Ćazim Tulumović.