Održan drugi zbor građana u Gradu Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, zajedno sa rukovodstvom Gradskog vijeća Živinice, sinoć su nastavili

Gradonačelnik Samir Kamenjaković i premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, zajedno sa rukovodstvom Gradskog vijeća Živinice, sinoć su nastavili sa posjetama svim mjesnim zajednicama na području Grada Živinice u kojima se održavaju organizovani zborovi građana.

Drugi zbor građana održan je sinoć u osnovnoj školi ”Gračanica”, za mjesne zajednice Svojat, Zelenika, Gračanica i Tupković.

Zbor na kojem je razgovarano o problemima infrastrukturnih projekata, puteva, vodovoda i kanalizacija u lokalnoj zajednici imao je dobar odziv građana pomenutih mjesnih zajednica.

Građani su na zboru dali jasna i konkretna pitanja, jasna upozorenja, te predstavili probleme s kojima se svakodnevno susreću u svojim mjesnim zajednicama, nakon čega je dato obećanje da će se u narednom periodu pristupiti rješavanju navedenih problema.

Jedna od tema bila je i spajanje Gračanice i Tupkovića, gdje će se dionica regionalnog puta R455A produžiti od Zelenike prema Gračanici i Tupkoviću, te prema Općini Kalesija. Na taj način zaokružit će se protok saobraćaja na drugu općinu. Pored toga razgovarano je i o rješavanju plavljenja zemljišta vodotoka rijeke Spreča na potezu ovih mjesnih zajednica.

Također, jedno od pitanja bilo je i odlazak mladih kako sa područja Grada Živinice, tako i iz Bosne i Hercegovine, gdje je gradonačelnik Grada Živinice istakao da se na tom pitanju u Gradu živinice već uveliko radi, te da je mnogo toga i urađeno. Tokom trajanja njegovog mandata na teritoriji Grada Živinica zaposleno je preko 1300 osoba, kroz ekonomski razvoj lokalne zajednice, odnosno kroz ulaganje i otvaranje kako domaćih tako i inostranih firmi.

Nakon dužeg razgovora istaknuto je veliko zadovoljstvo kako građana pomenutih mjesnih zajednica, tako i gradonačelnika Grada Živinice Samira Kamenjakovića zbog niza informacija koje se na zborovima mogu čuti, te pomoći u rješavanju problema koje građani imaju.

”Nastavljamo obilazak mjesnih zajednica i zaista mi je drago što smo imali dobar odziv. Imali smo konkretna jasna pitanja i jasna upozorenja kako i šta trebamo raditi u daljem periodu. Smatram da je ovo jedan od preduvjeta za kvalitet grada, kako Gradske uprave, Gradskog vijeća tako i Vlade Tuzlanskog kantona. Ovi zborovi su jako poželjni s obzirom na to da se mogu čuti informacije koje u toku rada ne možemo čuti, te zbog toga pravimo preduslov da u budućnosti napravimo izbore mjesnih zajednica. Također skupovi će puno pomoći kako ubrzanju realizacije određenih projekata koji su u budžetu, tako i viđenju toga koji problem građana bi bilo najbolje riješiti u budućem budžetu kojeg budemo radili ”, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović istakao je kako je nakon dvadeset godina ovakav jedan skup po prvi put održan u pomenutim mjesnim zajednicama, te da su sami učesnici iskazali podršku ovom zboru .

”Skup u Gračanici, koji je kako kažu prvi nakon dvadeset godina, bio je zaista koristan kako za mene kao premijera, tako i za gradonačelnika Grada Živinica Samira Kamenjakovića, te Gradske vijećnike. Na ovim prostorima uglavnom je riječ o infrastrukturnim objektima, vodovodu i kanalizaciji, a sami učesnici iskazali su podršku ovakvom jednom zboru. Saslušali smo sve ono što su građani svih mjesnih zajednica imali da kažu, te smo im odgovorili na neka pitanja, a na ona pitanja na koja smo ostali dužni odgovorit ćemo u sledećem periodu, gdje će građani dobiti adekvatne odgovore”, naveo je Denijal Tulumović.

”Obavezali smo se da ćemo učiniti sve u narednom periodu kako bi pomogli našim građanima, a prije svega da povežemo Gračanicu i Tupković sa kako mi kažemo ”ostatkom svijeta”, gdje ćemo dionicu regionalnog puta R455A produžiti od Zelenike prema Gračanici i Tupkoviću, te prema Općini Kalesija. Samim tim zaokružit ćemo protok saobraćaja na drugu općinu. Mnogo je neriješenih pitanja od kojih je prije svega rješavanje plavljenja zemljišta vodotoka rijeke Spreče na potezu ovih mjesnih zajednica. Zajedno sa premijerom Vlade Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem obavezali smo se da učinimo sve kako bi se ovi problemi riješili za dobrobit svih. Građani mjesnih zajednica Tupković, Gračanica, Zelenika i Svojat zadovoljni su uglavnom sa radom kako Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Živinica Samira Kamenjakovića, tako i dolaskom premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića”, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Najil Jusić.