Obilježena godišnjica stradanja civila u prognaničkom naselju Karaula

Danas je odata počast stradilim civilima izbjegličkog naselja Karaula u Živinicama. Dana 08.10.1995. godine od agresorske granate život

Danas je odata počast stradilim civilima izbjegličkog naselja Karaula u Živinicama.
Dana 08.10.1995. godine od agresorske granate život je izgubilo devet osoba, od kojih je bilo sedmero djece.
Gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić u znak sjećanja stradalim civilima položili su cvijeće na spomen ploču, uz prisustvo majki i ostalih članova porodica stradalih.

Dana, 8. oktobra 1995. godine, na dan Svjetske nedjelje dječijih prava, u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama, agresorskom granatom je ugašeno devet života. Sedmoro su bila djeca starosne dobi od dvije do deset godina:
Amra (Meksudin) Seferović, rođena 1993. godine, Đulići – Zvornik;
Ramiza (Ramiz) Husejnović, rođena 1992. godine, Đulići – Zvornik;
Amel (Ismet) Ibrahimović, rođen 1985. godine, Kamenica – Zvornik;
Mirsad (Agan) Gojkić, rođen 1987. godine, Kamenica – Zvornik;
Selver (Sadif) Nukić, rođen 1988. godine, Kamenica – Zvornik;
Amira (Avdo) Delić, rođena 1988. godine, Glogova – Bratunac;
Amira (Hamid) Salkić, rođena 1985. godine, Hranča – Bratunac;
Rajfa (Mehmed) Suljić, rođena 1958. godine, Đulići – Zvornik;
Rahima (Osman) Musić, rođena 1949. godine, Glogova – Bratunac.

U razgovoru sa Gradonačelnikom roditelji koji su tog dana izgubili svoju djecu, izrazili su nezadovoljstvo radom Tužilaštva na ovom slučaju.
Dakle, i nakon 24 godine nije pronađen zločinac koji je odgovoran za ovo djelo, ali oni poručuju da od pravde nikad neće odustati.
Na kraju razgovora su se složili da zajedničkim angažmanom pokušaju doći do bitnih informacija o tome šta se uradilo na slučaju koji se odnosi na ovaj kobni dan.
“Moj sin je imao sedam godina, a ubili su ga na dan njegovog rođenja. Ja sam živjela u Tuzli, taj dan sam došla da posjetim majku u izbjegličkom naselju, isto ovako je bio sunčan dan, bila je dječija nedjelja. Kada sam sa sinom išla preko mosta, tražio je da mu kupim sladoled, što sam i učinila. Radostan, trčao je kroz naselje, dok su mu se ostala djeca radovala, svi su se okupili zajedno da se igraju. Bilo je jedno mjesto gdje su se svi igrali, a u jedanaest sati baš na to mjesto pala je bomba, gdje je poginulo sedmero djece i dvije odrasle osobe. Više od pedeset osoba imalo je teže i lakše povrede. To je bio nezapamćeni masakr, koji i danas ne može da se izbriše iz sjećanja. Mi to nikada ne možemo zaboraviti, ali još mi više otežava to što taj slučaj nikada nije istražen, nije dokazano ko je odgovoran za taj slučaj”, kazala je majka Kadira Nukić.

“Ovo su naša najteža sjećanja iz prošlosti, koja govore o stradanju sedmoro male nedužne djece, koja su imala golgotu odakle su došli. Mi zaista ne možemo ništa kazati dok ne budu odgovarali oni koji su izvršili ovakav jedan svirep zločin nad ljudskim rodom. Ovim putem javno pozivam naše tužilaštvo da se maksimalno uključi u rješavanje ovog problema. Mi kao lokalna zajednica imamo zadatak i obavezu prema ovim ljudima, koji dvadeset godina žive u ovakvim uslovima, koje je zadesila nesreća i prije dolaska ovamo. Mi smo uspjeli sa Ministarstvom za raseljene osobe da riješimo problem stanovanja, te do 2020. godine bi trebala biti urađena stambena zgrada, i da iskoristimo mogućnost da uradimo jedno spomen obilježje civilnim žrtvama rata na ovom području, kao jedan vremeplov, da niko ne zaboravi šta se desilo u našem gradu. Još jednom iskreno saučešće ljudima koji svoju žrtvu i sada drže u srcu, i koji ista osjećanja imaju svaki dan, pogotovo u ovim momentima kada obilježavamo ove dane”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.