Nakon dužeg niza godina mještani Dubrava Gornjih i Donjih mogli bi u narednim danima imati riješeno vodosnabdijevanje

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je sa svojim saradnicama, a u saradnji sa predsjednicima Mjesne zajednice Dubrave Gornje

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je sa svojim saradnicama, a u saradnji sa predsjednicima Mjesne zajednice Dubrave Gornje i Donje i direktorom “Vodovoda i kanalizacije” Živinice, obišao lokacije na kojima se nalaze bazeni koji su planirani kao glavne tačke povezivanja vodovodnog sistema u funkcionalnu mrežu koja bi trebala omogućiti uredno vodosnabdijevanje za mještane Dubrava.

Projekat za sanaciju i dogradnju vodovodne mreže na području Mjesne zajednice Dubrave započeo je prije mnogo godina. Međutim, nikada do sada u bazene nije puštena voda. Tim povodom Načelnik je, nakon niza sastnaka održanih na ovu temu, u protekloj sedmici, obišao bazene koji se nalaze na Trokinom Brdu, Žurnalićima i Dervišima, a geografski su raspoređeni tako da omoguće uredno vodosnabdijevanje za mještane Dubrava Donjih i Gornjih.

S obzirom na ukupnu kubikažu ovih bazena planirana je nesmetana distribucija pitke vode do domova svih korisnika.

Dakle, ukoliko se uspješno stavi u funkciju bazen na Trokinom Brdu, doći će do spajanja sa bazenom u naselju Žurnalići, a sljedeća lokacija je bazen u naselju Derviši, koji će biti povezan sa ovom vodomrežom. Na ovaj način će se ova treća visinska kota koja nikada nije imala vode, Derviši i Kadrići, povezati sa Vodovodnom mrežom Dubrave.
Cilj je povezati sve visinske kote pomoću ovih bazena, te time obezbijediti vodu za sve mještane Dubrava.
Voda u bazen na Trokinom Brdu trebala bi biti puštena krajem ove sedmice, nakon čega će se znati kako su urađeni vodni sistemi koji se nalaze ispod zemlje, a koji su rađeni prije mnogo godina. Ako sve bude uredu sa navedenim sistemima, voda iz bazena Trokino Brdo će se pustiti mještanima Dubrava.

Projekat ovog razmjera je bilo moguće planirati, a zatim i provesti u praksi zahvaljujući finansijskim sredstvima koja su bila obezbijeđena kombinacijom koncesija i budžetskih sredstava. Prema riječima Načelnika koncesiona sredstva su bila osnov za realizaciju ovog proejkta, ali bez finansijske podrške iz Budžeta Općine Živinice ovaj projekat se ne bi u potpunosti realizovao.

U proteklom vremenu se u Mjesnoj zajednici Dubrave od koncesionih sredstava realizovalo niz projekata, kojima se ambijent egzistiranja za njene mještane podigao na kvalitetniji nivo.

Predstavnici Dubrava Donjih i Gornjih ovom prilikom su kazali da im je ovaj Projekat od velikog značaja, te istakli veliku zahvalnost Općinskom načelniku Samiru Kamenjakoviću koji je posvetio značajnu pažnju problemu vodosnbdijevanja u Dubravama i što aktivno učestvuje u radnom timu za rješavanje istog.

“Realizacija Projekta vodosnabdijevanja Gornjih i Donjih Dubrava je u završnoj fazi. Zajedno sa predsjednicima Mjesne zajednice Dubrave i direktorom “Vodovoda i kanalizacije” održali smo niz sastanaka pokrenuvši pitanje stanja Vodovodne mreže Dubrave. Na navedenoj vodovodnoj mreži se radilo, ali nikada se nije u potpunosti završila. Zbog toga smo početkom mog mandata stavili akcenat na koncesije, kako bi se kroz njih realizoavli ovakvi projekti na oštećenim područjima. Ovdje u potpunosti možemo pokazati realizaciju projekta koja je napravljena preko koncesija. Kada su u pitanju Dubrave, posebno se ulaže u infrastrukturu i na vodosnabdijevanja. Jedan dio iz koncesija je otišao prema direktnom vodu, prema Redžićima, te ostalom gornjem dijelu koji se ne snabdijeva preko Trokinog Brda. Glavni bazen, na Trokinom Brdu, smo odlučili potpuno sanirati i na taj način omogučiti snabdijevanje vodom i Gornjih i Donjih Dubrava. Pored koncesija, mi smo u Budžetu Općine Živinice predvidjeli još 130.000,00 KM po pretpostavci da bi to trebalo biti dovoljno za održavanje sistema vodosnabdijevanja. Ovaj projekat, kojim smo riješili problem vodosnabdijevanja u Dubravama, je jako značajan za nas, a još važniji je za mještane ovog područja. Ukoliko bude sve onako kako je planirano, početkom sljedeće godine ovo područje će imati regularno vodosnabdijevanje”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

“Na području Dubrava već dugo godina pokušavamo riješiti problem snabdijevanja vode. Ono što želim istaći jeste da je tim na čelu sa Načelnikom i Savjetom Mjesne zajednice Dubrave, realizacijom ovih projekata uspješno riješio naš problem. Saniranjem postojećeg bazena i stavljanjem u funkciju dva nova bazena će se osigurati normalno snabdijevanje vodom i visinskih kota koje do danas nisu imale tu predispoziciju. Kada su radovi na ovim bazenima u pitanju, završna faza se uspješno privodi kraju. Želim se zahvaliti Načelniku koji se uključio u Komisiju i zajedno s nama nadzire radove. Smatram da je ovaj projekat vrlo važan za naše stanovništvo. Takođe se zahvaljujem cjelokupnom timu koji je radio na ovom projektu”, rekao je predstavnik Savjeta Mjesne zajednice Dubrave Gornje.

“Smatram da će se puštanjem ovog rezervoara u funkciju konačno riješiti vodosnabdijevanje naselja Donje i Gornje Dubrave. Mi smo u fazi završavanja radova. Kada je u pitanju angažman “Vodovoda i kanalizacije” mi smo trenutno u postupku nabavke. Naime, tražimo najbolji način na koji će se izvršiti pranje i ispiranje cjevovoda, a potom dezinfekcija. To je postupak koji traja najmanje petnaest dana. Kako bi smo to što kvalitetnije uradili, ostvarili smo saradnju sa Vodovodom Tuzla. Ja očekujem da će za mjesec dana svi radovi biti završeni. Ono što je za sad bitno jeste da su postavljeni cjevovodi i ugrađeni ventili u funkciji, te smatramo da neće biti problema. U suštini zadovoljan sam s onim što je do sad urađeno”, rekao je v.d. direktor “Vodovoda i kanalizacije” Živinice Sulejman Salihović.