U okviru realizacije projekta „Poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u užem gradskom jezgru Živinica“ koji se realizuje u saradnji Općine Živinice sa UNDP-om završena je zamjena postojeće javne rasvjete sa 360 LED sijalica, koje su predviđene za prvi dio ovog projekta. Navedenim projektom postigla se ušteda u energiji preko pedeset posto i povećala kvaliteta svjetlosti rasvjete. Općina Živinice je sufinansirala ovaj projekat u vrijednosti od oko 45.000,00 KM, a cjelokupna vrijednost projekta iznosi 260.000,00 KM.

Ono što je bitno naglasiti da ovo nije jedini projekat sa UNDP-om, Općinski načelnik Samir Kamenjaković istakao je da će ova suradnja biti aktuelna i na rješavanju vodosnabdijevanja Općine Živinice.

”Mi smo završili zamjenu sijalica, u Živinicama preko pedeset posto, u gradskoj zoni Riba gdje su zamijenjene svjetiljke, i imamo sada LED rasvjetu. Ono što je suština ovog projekta je suradnja sa UNDP-om. Dakle, mi smo početkom prošle godine usvojili Strategiju razvoja Općine Živinice i u potpunosti je pokušavamo implementirati. Imamo radne timove koji kontinuirano rade sa UNDP-om i pokušavaju realizovati određene projekte koji su upisani u Strategiji razvoja. Jedan od meni posebno dragih projekata u Strategiji razvoja jeste energetska efikasnost. Mi smo napravili prvi iskorak u Živinicama kada je u pitanju područje energetske efikasnosti, a to jeste u ovom slučaju pedeset posto smanjenje potrošnje energije, a za pedeset posto imamo kvalitetnije osvjetljenje. Dobili smo smanjenje energije za pola i za toliko smo dobili bolje osvjetljenje. Ono što želim naglasiti da ovo nije jedini projekat sa UNDP-om. Strategija je dugoročna i takve projekte ćemo i u budućnosti također što prije pokušati realizovati. Jedan od takvih projekata i vodosnabdijevanje. Mi nakon osvjetljenja grada u potpunosti LED svjetiljkama prelazimo u projekat koji ćemo također implementirati u saradnji sa UNDP-om i koji se nalazi u Strategiji razvoja, a to je rješavanje vodosnabd

ijevanja Općine Živinice.”, rekao je načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković.