Završena realizacija dva infrastrukturna projekta u MZ Šerići

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je u Mjesnoj zajednici Šerići u zaseoku Mujezinovići- Bučik pustio u rad novoizgrađenu

Općinski načelnik Samir Kamenjaković jučer je u Mjesnoj zajednici Šerići u zaseoku Mujezinovići- Bučik pustio u rad novoizgrađenu javnu rasvjetu. Riječ je o projektu gdje je na postojećim stubovima niskonaponske mreže ugrađeno 21 rasvjetno tijelo, za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 10.000,00 KM. Ovu posjetu načelnik Kamenjaković je iskoristio i da zajedno sa građanima i predstavnicima Mjesne zajednice Šerići posjeti prostorije NK Rijeka Šerići gdje su završeni radovi na opremanju svlačionice ovog kluba. Projekat je finansiran iz Budžeta Općine Živinice, a vrijednost projekta je oko 30.000,00 KM. Radove je izvodila živinička firma ZIMEX.
Projekat javne rasvjete kao i projekat opremanja svlačionice su projekti planirani Budžetom iz 2017. godine i po riječima Općinskog načelnika zahvaljući svim sudionicima, ljudima iz općinske uprave, vijećnicima i građanima Budžet iz prethodne godine je skoro pa u potpunosti izvršen.

“Kada se tiče našeg grada Budžet smo uspjeli izvršiti devedeset devet posto. Zaista hvala svim ljudima koji su sudionici, ljudima iz općinske uprave, vijećnicima i građanima. Uspjeli smo zajednički realizovati sve planirano u Budžetu za 2017. godine. Lijepo vrijeme nam je pomoglo u oktobru i polovini novembra da možemo sve završiti.
Imamo određene projekte koji su prošli i sada. Ono što me posebno raduje je što smo uspostavili vraćanje koncesija na mjesta gdje je šteta napravljena . Mjesnoj zajednici Šerići pripada dio koncesija od vodnih naknada, od hidroakumulacije koje će biti vraćene ovoj Mjesnoj zajednici. Ako budemo na ovakav način radili, transparentno, pravedno i ako budemo bili sa građanima zajedno u dosluhu, mi možemo napraviti puno bolje. Ovo je rezultat dobre priče i ovakve stvari su primjeri koje treba pokazivati ljudima da se svi malo podignemo, svi da damo malo svog doprinosa”, rekao je načelnik Kamenjaković.
Jučerašnjoj svečanosti povodom završetka pomenutih projekata prisustvovali su i članovi Općinskog vijeća Živinice. Vijećnik Esed Zenunović kazao je da pokrivenost javnom rasvjetom u MZ Šerići sa ovim zadnjim projektom iznosi devedeset pet posto, i da će u narednoj godini nastojati da istu u potpunosti kompletiraju.

“Onako kako smo zadnjih godina i naučili, mi malo po malo učestvujemo, odnosno obilježavamo otvaranje naših značajnih projekata u Mjesnoj zajednici  prije svega ovih infrastrukturnih, a evo vidimo i ovih koji potiču sportski život u Mjesnoj zajednici. Danas smo imali priliku da prisustvujemo otvaranju javne rasvjete u jednom dijelu Mjesne zajednice Šerići, ukupna investicija je bila negdje oko 15.000KM i na taj način smo dotjerali  da je pokrivenost javnom rasvjetom Mjesnoj zajednici devedeset pet posto. Nadamo se da ćemo u ovoj godini i eventualno sljedećoj imati  sto posto pokrivenost do zadnje naše kuće. Kada su u pitanju ceste, imat ćemo priliku da uskoro otvorimo i određene asfaltirane puteve, gdje otprilike u istom procentu smo uspjeli da asfaltiramo i puteve u našem selu. Trenutno se nalazimo u prostorijama NK Rijeka Šerići, odnosno objektu koji je izgrađen u zadnje četiri godine, ono što je bitno pomenuti da je devedeset posto finansiranja ovog objekta iz Budžeta Općine Živinice. U zadnjoj fazi 30.000 KM je izdvojeno kako bi se završio gornji sprat i ovo opremanje. NK Rijeka Šerići je nogometni klub koji egzistira od 1962. godine i kao takav je okosnica ukupnog sportskog života u Mjesnoj zajednici. On oko sebe okuplja nekoliko podmadlaka, mi imamo svoje pionire, imamo juniore, seniore. Danas se takmičimo u Prvoj kantonalnoj ligi i kao takvi smo jedini na Općini Živinice, znači jedini nogometni klub koji se takmiči u Kantonalnoj ligi je nogometni klub Rijeka iz Šerića. Pored toga smo stvorili uslove i da se ti mladi ljudi, naša djeca imaju gdje okupljati, imamo dosta kvalitetan stadion. Ukupna mjesna zajednica i svi subjekti u mjesnoj zajednici  održavaju rad ovog nogometnog kluba . “ istakao je Zenunović

Naredni projekat u ovoj Mjesnoj zajednici je asfaltiranje dionice u dužini od 800 metara, a radovi će po riječima člana građevinskog odbora Faika Pepića početi na proljeće.
“Ovo je veoma značajna realizacija i ovaj projekat za kompletnu našu Mjesnu zajednicu, posebno za moje komšije, za moje mještane ovdje koji žive. Vidite, ovdje dosta ima naseljenih ljudi, veliki je broj i domaćinstava.Ovom prilikom bih htio da se zahvalim na prvom mjestu načelniku  Kamenjakoviću, prvom čovjeku Općine, svim njegovim saradnicima, svim članovima Općinskog vijeća što su nam izašli u susret, pomogli, baš ovaj trenutak smo čekali da otvorimo danas ovu rasvjetu, hvala im u ime mojih komšija, mojih mještana, a posebnu zahvalnost izrazio bih predsjedniku Mjesne zajednice i našem predstavniku u Općinskom vijeću Esedu Zenunoviću.Naš naredni projekat i prošli smo u Budžetu je asfaltiranje dionice puta u ovom mjestu ukupne dužine 800 metara, znači to je prošlo u projektu i Budžetu, vrijednost projekta je negdje oko 57.000KM, Načelnik i vijećnici su odobrili sredstva, ušli smo u Budžet i čekamo proljeće da počnemo sa radovima.”, rekao je Faik Pepić.