Urađena rekonstrukcija terena gradskog stadiona NK “Slaven”

Gradonačelnik Samir Kamenjaković, zajedno sa svojim saradnicima, i rukovodstvo NK “Slaven” Živinice obišli su gradski stadion gdje su

Gradonačelnik Samir Kamenjaković, zajedno sa svojim saradnicima, i rukovodstvo NK “Slaven” Živinice obišli su gradski stadion gdje su urađeni radovi rekonstrukcije terena i postavljanje travnjaka.

Izmjena busenja, čepiranje i nasipanje terena kvarcnim pijeskom kao nosivog supstrata, te posipanje trave su urađeni radovi koji vode do kvalitetne rekonstrukcije fudbalskog travnjaka NK “Slaven”. Ovakvo uređenje stadiona se radi po prvi put nakon 1976. godine kada je i prvi put postavljeno busenje na ovom terenu.

Vrijednost projekta je 5.000,00 KM, a finansiran je sredstvima iz Budžeta Grada Živinice za 2019. godinu.

Rekonstrukcija fudbalskog travnjaka NK “Slaven” je urađena po zadnjim standardima, a cilj je svima onima koji zaigraju na ovom terenu osigurati kavalitetnije uslove za treniranje i napredovanje, što dovodi do uspješnih utakmica.

S obzirom da je NK “Slaven” zadržao svoju poziciju u Prvoj federalnoj ligi, prema riječima predsjednika UO NK “Slaven” Živinice Husnije Majdančića, u novu sportsku sezonu ulaze sa sigurno jednim od najbolje uređenih fudbalskih terena na kojima će se uskoro zaigrati nove prvoligaške utakmice.

Tokom posjete gradonačelnik Kamenjaković je sa rukovodstvom Slavena razgovarao i o mogućnosti izgradnje atletske staze na ovom terenu, te je dogovoreno da se u narednom vremenu počne intenzivnije raditi na tome.

“Prije svega sa zadovoljstvom želim kazati da je naš NK “Slaven” Živinice ostao u Prvoj ligi Federacije BiH. Ovom prilikom želim čestitati rukovodstvu NK “Slaven”, svim igračima i naravno navijačima Slavena na tako značajnom uspjehu koji je izuzetno važan za promociju našeg grada. Sa pravom mogu reći da je to referenca našeg “Slavena” koji i kroz svoju historiju ima izuzetno značajnih uspjeha. Kako bi NK “Slaven” sljedeću sezonu otvorio na novom i uređenom travnjaku krenuli smo u restauraciju stadiona na kojem već 40 godina nije rađeno uređenje na ovaj način. U završnoj fazi izrade je i projekat kroz koji se planira izgradnja pomoćnog stadiona. Zahvaljujići kombinaciji planiranih sredstava iz Budžeta za sljedeću godinu i sredstava Fudbalskog saveza BiH možemo realizovati izgradnju pomoćnog stadiona sa plastičnom travom, koji bi zadovoljio sve evropske standarde. Posebno mi je drago što smo uspjeli napraviti sinergiju između Ženskog nogometnog kluba “Fortuna” i NK “Slaven”. Naime, u sljedećoj sezoni oni će zaigrati pod istim imenom, a to znači da od sljedeće sezone NK “Slaven” ima i svoj ženski tim. Uz projekte uređenja stadiona, kao što je izgradnja atletske staze, to će otvoriti mogućnost da uzimamo veća sredstva iz FIFE i UEFE, koje jako podržavaju ženski fudbal. Dakle, otvorili smo nove mogućnosti i načine kojima možemo pomoći našem gradskom stadionu. Cilj nam je u narednom periodu u potpunosti rekonstruisati gradski stadion”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Nažalost naš stadion je bio ispod prosjeka za Prvu federalnu ligu. S obzirom da smo brzo ušli u Prvu ligu i zadržali poziciju, kao i zbog priprema naših fudbalera, nismo imali dovoljno vremena za uređenje stadiona. Međutim odmah po završetku sezone mi smo krenuli u rekonstrukciju stadiona. Ovakvo uređenje stadiona se radi po prvi put nakon 1976. godine kada je i prvi put postavljeno busenje na ovom terenu. NK Slaven će u sljedeću sezonu ući sa vjerovatno jednim od najboljih terena u cijeloj Prvoj ligi”, rekao je predsjednik UO NK “Slaven” Živinice Husnija Majdančić.