U toku radovi na izgradnji simbola Cvijet Srebrenice na kružnom toku kod Prve osnovne škole u Živinicama

U toku je izvođenje radova na izgradnji simbola Cvijet Srebrenice na kružnom toku kod Prve osnovne škole u

U toku je izvođenje radova na izgradnji simbola Cvijet Srebrenice na kružnom toku kod Prve osnovne škole u Živinicama.

Cilj projekta je sjećanje na genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Cvijet Srebrenice ili cvijet Sjecanje osim primarne svrhe koja je sjećanje na genocid, dekorativno će uljepšati Grad Živinice.

Završetak radova je planiran za subotu, 11. jula 2020. godine u 12 sati, čime  će se građani Živinica podsjetiti na 8.372 žrtve, na nedužne dječake, djevojčice, žene i muškarce ubijene u genocidu u Srebrenici.

“Nakon završetka kružnog toka na regionalnom putu, došlo se na ideju od strane gradonačelnika Samira Kamenjakovića i službi da na tom mjestu postavimo jedan trajan simbol u čast žrtvama Srebrenice, a to je čuveni Srebrenički cvijet. Mi smo pokrenuli tu aktivnost prije mjesec dana, dakle prvo smo tražili saglasnost autora navedenog cvijeta i dobili smo tu pismenu saglasnost. Potom smo tražili saglasnost od Direkcije cesta, s obzirom da je mjesto na kojem će se postaviti je na regionalnom putu i tu smo saglasnost dobili. Urađeno je idejno rješenje, proveden postupak izbora ponuđača i evo već su  urađeni zemljani radovi koji su potrebni. Dio oko toga će biti popločan kockama i postaviće se u narednim danima. On je urađen u metalnoj konstrukciji, zaštićen je da bi bio dugotrajan i očekujemo do jedanaestog jula do 12 sati da će biti gotov”, kazao je pomoćnik gradonačelnika Enes Glavinić.