U toku radovi na istražnoj bušotini za vodovod Odorovići

U Mjesnoj zajednici Višća u toku su radovi na projektu vodovod Odorovići. Tim povodom načelnik Samir Kamenjaković je,

U Mjesnoj zajednici Višća u toku su radovi na projektu vodovod Odorovići. Tim povodom načelnik Samir Kamenjaković je, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio Odoroviće gdje je sa nadzornim organom i izvođačem radova razgovarao o procesu radova na istražnoj bušotini za navedeni vodovod.

Kroz navedeni projekat, koji se realizuje u dvije faze, izvršena je razrada i čišćenje zapunjenog kanala istražne bušotine, priprema kanala istražne bušotine za pripremanje iste u eksploatacioni bunar i ugradnja bunarske konstrukcije čime će se osigurati voda za mještane Odorovića, koji će po završenoj hemijskoj i bakteriološkoj analizi vode dobiti vodu u svojim domovima.

Vrijednost navedenog projekta je oko 15.000,00 KM, a finansiran je kombinacijom novčanih sredstava iz Budžeta Općine Živinice za 2019. godinu i sredstvima iz koncesija. Dakle prva faza projekta finansirana je iz Općinskog budžeta, dok je druga faza finansirana koncesionim sredstvima.

Preduzeće “Geoservis” d.o.o. Živinice je izvođač radova na bušenju bunara.

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja Odorovića, je samo jedan dio za funkcionalnu vodovodnu mrežu Općine Živinice. Realizovanim projektima i oni koji su u toku ili su planirani za realizaciju nastoji se riješiti vodosnabdijevanje za svakog stanovnika Općine Živinice.

“Projekat “Vodovod Odorovići” realizujemo u dvije faze u vrijednosti od oko 15.000,00 KM. Ranije smo pored ove bušotine, imali još jednu i danas uspješno završavamo s tim dijelom radova. Dakle, nalazimo se u završnoj fazi radova. Očekujemo da kapacitet ovog bunara bude od oko litar vode u sekundi, koja bi stanovništvu Odorovića bila dodatan izvor vode. Naime, ovaj bunar je u kategoriji dodatnog vodosnabdijevanja. Općinsko vijeće i mi, kao Izvršna vlast, smo se dogovrili da u tekućoj godini poboljšamo vodosnabdijevanje kroz traženje i iskope novih bunara, kojim bi poboljšali vodosnabdijevanje kompletnog stanovništva Općine Živinice. U prethodnom periodu uradili smo mnogo za kvalitetnije vodosnabdijevanje. Vodovod Barice kojim će se snabdijevati grad Živinice, zatim sljedeće sedmice počinjemo radove u Kovačima, kao i radovi na bušotini u Odorovićima su napori da stanovništvu osiguramo kvalitetno vodosnabdijevanje. Ovom prilikom želim se zahvaliti Općinskim vijećnicima koji su nam dali podršku da kao Izvršna vlast možemo u potpunosti kvalitetno raditi. Ono što posebno želim naglasiti jeste da smo navedeni projekat finansirali koncesijskim sredstvima. Ovo je primjer kako radimo iz sredstava koncesija i vraćamo našim građanima ono što je njihovo”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.