Svečano obilježeni “Aprilski dani otpora”

Načelnik Samir Kamenjaković je prisustvovao Svečanoj akdemiji koja je održana u povodu obilježavanja “Aprilskih dana otpora” Općine Živinice

Načelnik Samir Kamenjaković je prisustvovao Svečanoj akdemiji koja je održana u povodu obilježavanja “Aprilskih dana otpora” Općine Živinice u amfiteatru Mješovite srednje škole Živinice.

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje i bistu heroja Oslobodilačkog rata Nesiba Malkića prisutni su odali počast svim poginulim herojima, koji su svoje živote dali za odbranu Živinica, kao i Bosne i Hercegovine od agresora.

Mjesec april je posebno važan u ratnoj historiji Bosne i Hercegovine. Aprila 1992. godine živinički borci su odigrali značajnu ulogu u odbrani naše regije. U tom periodu formiran je Krizni štab na sjednici Skupštine Općine Živinice sa ciljem pripreme i organizacije otpora na teritoriji Općine Živinice, kao i koordinacije aktivnosti na drugim općinama.

Pored mnogih govornika, koji su kroz svoj govor prisutne podsjetili na ratna dešavanja, Načelnik Kamenjaković se, također, obratio i pozdravio prisutne izrazivši posebno poštovanje porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, kao i uvaženim komadantima, te je istakao:

“Mnogi se pitaju zašto održavamo “Aprilske dane otpora”. Zašto obilježavamo ovakve dane? Ovi dani su kontinuitet postojanja države Bosne i Hercegovine, ali prije svega ovakve dane održavamo da bi pokazali i sačuvali istinu. U ratu se borilo da se stvori nezavisna država Bosna i Hercegovina u postojećim granicama sa svojom zastavom i himnom, koja će ući u savremene tokove nove države. Poslije svakog rata prva istina pobjeđuje. Mnogi tu istinu pokušavaju skrnaviti, preoteti je i pričati je na svoj način. Naš najjači argument su borci, koji su svjedoci istine o onome šta se dešavalo u ratu i poslije rata, a istinu ne možete oteti ako postoje svjedoci nje. Doći će vrijeme kada tih svjedoka više neće biti, ali kod prisutnih učenika će ostat zapamćena današnja svjedočenja koja će prenijeti na generacije poslije njih. Mi, u budućnosti, moramo koristiti znanje kako nam se ne bi desilo ono što nam se dešavalo u prošlosti. U vrijeme našeg odrastanja desio se taj rat, mi smo našim naporima sačuvali ovu državu. Danas i sutra je vaše, mlađih generacija, iskoristite ga tako što ćete napraviti savremeniju državu koja će biti bolja za život, ali nikada ne zaboravite heroje koji su se borili i dali živote za vašu budućnost. Oni trebaju biti uzor i vodilja nama, koji smo na pozicijama, da ne smijemo griješiti, jer su oni ovu zemlju učinili svetom. Sveta zemlja je ono što je natopljeno krvlju, a ova zemlja je dobro natopljena krvlju naših heroja. Dragi borci ja vam čestitam od srca što ste iskoristili svoje vrijeme, sačuvali državu, spasili Bosnu i Hercegovinu, te vratili njen kontinuitet star hiljadama godina. Prolazila je ona kroz mnoge sfere i bilo je ovdje ljudi koji su se borili za različite oblike dražve. Svima njima hvala i velika slava. Međutim, naši vitezovi su uspjeli vratiti državu Bosnu i Hercegovinu, vratiti bosanski jezik u njene tokove i obezbijediti nam budućnost. Veliko im hvala na toj žrtvi. Još jednom svima nama čestitam “Aprilske dane otpora”, istakao je načelnik Samir Kamenjaković.