Svečano obilježen 18. maj – Dan oslobođenja Grada Živinice

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u gradskom parku i bistu heroja Oslobodilačkog rata Nesiba Malkića danas je

Polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u gradskom parku i bistu heroja Oslobodilačkog rata Nesiba Malkića danas je svečano obilježen 18. maj – Dan oslobođenja Grada Živinice.

Jedan od najvažnijih datuma za Grad Živinice jeste 18. maj. To je dan kada su nakon pregovora komande JNA i živiničkih vlasti 1992. godine pripadnici bivše jugoslovenske vojske napustili aerodrom u Dubravama.

Naime, na današnji dan prije 28 godina teritoriju Grada Živinice napustile su agresorske snage JNA, nakon čega su u Živinicama oformljene respektabilne vojne jedinice koje su zaslužne za slobodu Grada Živinice i koje su organizovano stale i u odbranu drugih područja u Bosni i Hercegovini.

Nakon polaganja cvijeća u gradskom parku je održan prigodan svečani program u povodu 18. Maja – Dana oslobođenja Grada Živinice, na kojem su se svim prisutnim obratili gradonačelnik Samir Kamenjaković i predsjedaajući Nail Jusić.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković je svim prisutnima čestitao 18.maj – Dan oslobođenja Grad Živinice, naglasivši važnost obilježavanja ovakvih datuma koji čine kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine.

Kroz izlaganje prigodnog referata presjedavajućeg Gradskog vijeća Naila Jusića svi prisutni su se mogli prisjetiti, tog perioda od 1991-92. godine.

“Grad Živinice 18. maj u novijoj historiji doživljava kao najznačajniji datum. S obzirom na to da je na ovaj datum Općina Živinice jedna od prvih općina koja je bila oslobođena u Bosni i Hercegovini i osim toga naše jedinice su braneći obišle cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine. Herojstvo naših boraca je zbog toga još veće. Nismo zastali da čuvamo samo naše granice Grada Živinice nego smo branili cijelu Bosnu i Hercegovinu. Imamo dakle i jednu Vitešku brigadu i imamo heroja rata našeg Nesiba Malkića. Grad Živinice je ponosan na naše branioce koji su branili diljem Bosne i Hercegovine našu državu. Naša današnja poruka je da vjerujemo u budućnost naše prošlosti. Svim građanima Grada Živinice, u Živinicama i dijaspori, najiskrenije čestitam Dan oslobođenja Grada Živinice.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

“Evo 28 godina nakon oslobađanja Grada Živinice od agresorskih snaga, odnosno odlaska posljednjih jedinica Jugoslovenske narodne armije sa aerodroma Dubrave, Grad Živinice obilježava Dan oslobođenja Grada Živinice. Ono što je bitno napomenuti da je Grad Živinice u proteklom odbrambenom narodnooslobodilačkom ratu imao preko 300 šehida, preko 600 ratnih vojnih invalida i preko 10 000 vojnika. Živinice su zaista bile prve kad je u pitanju odbrana Bosne i Hercegovine. Datum kojeg se sa ponosom prisjećamo govori o značaju i ulozi živiničkih boraca. Želim da iskoristim priliku da svim građanima, prije svega šehidskim porodicama, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima čestitam današnji datum, da im zahvalim na svemu što su uradili kad je u pitanju Grad Živinice i država Bosna i Hercegovina. Na nama živim i generacijama koje dolaze je da baštinimo ono što su oni uradili i da branimo tekovine koje su ostavili.”, rekao je predsjedavajući Nail Jusić.