Posjeta živiničkoj firmi AM – Đogić

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je sa svojim saradnicima posjetio firmu AM – Đogić, koji su tom prilikom

Načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković je sa svojim saradnicima posjetio firmu AM – Đogić, koji su tom prilikom sa direktorom pomenute firme Alijom Đogićem obišli novoizgrađenu hladnjaču regionalnog karaktera.

Zadnjih godina poljoprivredni proizvođači su se susretali sa problemom nedostatka skladišne infrastrukture. Naime, poljoprivrednici su uspijevali proizvesti proizvod, al nije postojao adekvatan prostor za njihovo skladištenje.

Firma AM – Đogić je izgradnjom navedene hladnjače uspješno odgovorila i riješila problem, fokusirajući se na proizvodnju i skladištenje kornišona.

Kapacitet kojim raspolaže novoizgrađena hladnjača omogućuje skladištenje 10.000 t kornišona u toku sezone, što je navedenu firmu svrstalo među vodeće kompanije za otkup kornišona u BiH.

Na ovaj način optimizirala se poljoprivredna proizvodnja čime se pružila potpora malim proizvođačima. Dakle, bez obzira na količinu navedenog poljoprivrednog proizvoda sada postoji mogućnost i za njegovo skladištenje, proizvodnja postaje svrsishodna.

Općinska vlast na čelu sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem je kao jedan značajan strateški dokument izradila Strategiju razvoja poljoprivrede na području Općine Živinice. S tim u vezi u proteklom vremenu značajno se radilo na analiziranju stanja agrara na području Općine Živinice, kako bi se napravile konkretne smjernice. Razvoj skladišne infrastrukture, te realizacija projekta navodnjavanja predstavljaju samo neke od napora da se poljoprivredni proizvođači zadrže u poljoprivrednoj proizvodnji, jer samo tim putem Općina Živinice može krenuti ka razvoju.

“Mi, u lokalnoj zajednici, smo dužni pratiti referencu kada je u pitanju razvoj poljoprivrede. Realizacija ovakvih projekata je osnovna referenca za razvoj poljoprivrede, čime se poljoprivredniku daje mogućnosti ostanka u njihovom osnovnom zanimanju. Dakle, ovo je kvalitetan odgovor kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima koje prati mogućnost potrebe za produženim skladištenjem u hladnjačama. Hladnjača ovog tipa, koja se nalazi na području Općine Živinice, ne samo da je lokalnog karaktera, već regionalnog karaktera. Ova hladnjača može zadržavati poljoprivredne asortimane duži niz dana ili mjeseci. Na taj način se cijena i vrijednost proizvoda zadržava na određenom nivou isplativosti za poljoprivredne proizvođače. Mi smo pratili klimatske uslovi u kojima naši poljoprivrednici proizvode svoje proizvode, te da bi im olakšali uspjeli smo preko IPA fondova dobiti projekat navodnjavanja. Riječ je o navodnjavanju većeg dijela područja oko hladnjače. Vrijednost navedenog projekta je oko 1.000.100,00 KM. Time ćemo poboljšati i proširti asortiman poljoprivrednih proizvoda. Ako imamo ovakvu jednu referencu uz navodnjavanja razvoj poljoprivrede je siguran i stabilan. Treba naglasiti da imamo i mljekaru Noćko, koja je druga referenca za stočni fond. U Budžetu Općine Živinice smo predvidjeli dvije važne stavke. Dakle, iz Budžeta smo obezbijedili određen dio sredstava za muzne krave. Napravit ćemo mogućnost za stočare koji proizvode mlijeko, time što ćemo im osigurati određene subvencije. Ta sredstva bi oni kroz mlijeko vraćali u mljekaru, a mljekara bi sredstva vraćala u Budžet. Na taj način bi napravili jedan zatvoren ciklus. Ukoliko to postane stalna praksa, u narednim godinama bi osigurali dovoljne količine mlijeka za preradu i proizvodnju mlijeka u živiničkoj mljekari što bi uticalo na povećanje stočnog fonda. Budžetska sredstva se ne bi u potpunosti trošila, a građani bi bili zadovoljni. S obzirom da hladnjača kompanije AM – Đogić ima kapacitet i mogućnost za cijelu regiju pa i državu BIH, mi iz Budžeta možemo subvencionirati nekih 10% za proizvodnju kornišona. Glavni preduslov Strategije razvoja poljoprivrede jeste da Općina Živinice bude osnovna referenca sa najpovoljnijm tržištem. Uz još jedan ili dva ovakva referentna centra mi bi zaokružili jedan ciklus, te bi bila osnovna potpora i motor pokretač razvoja poljoprivrede. Samo na ovakav način možemo uspjeti da održimo poljoprivredu i ohrabrimo naše poljoprivrednike da rade svoj posao, a to je najvažnije”, rekao je načelnik Samir Kamenjaković.

“Kada se radi o pomoći poljoprivrednim proizvođačima ostvarili smo saradnju sa načelnikom Samirom Kamenjakovićem i Općinskom službom. Kao vid njihove pomoći poljoprivrednim proizvođačima obećali su nam još dodatnih 10% sredstava iz Budžeta. Mi kao organizatori proizvodnje kornišona smo 2016. godine doživjeli velike poteškoće i porast u toj proizvodnji, to je bio razlog zbog kojeg smo se odlučili za izgradnju ovakvog objekta. Izgradnjom objekte uspjeli smo na nivou države rasteretiti proizvodnju i skladištenje, tako da ne dođemo u situaciju da proizvedeno nemamo gdje. Suočili smo se s tim problemom i uspješno ga riješili. Ovim potezom smo natjerali sve firme iz ove oblasti da prate naše standarde kojima smo zaštitili svakog pijedinačnog proizvođača. Dakle, poštivanje, plaćanje, te preuzimanje sirovine koju su dogovorili su obaveze koje moraju ispuniti prema proizvođačima. Osigurali smo proizvodnju i proizvođača, te im pomogli da ne doživljavaju probleme u toku proizvodnje”, rekao je vlasnik firme “AM-Đogić” Alija Đogić.