U Živinicama obilježen Dan šehida

U četvrtak, 6. Juna 2019. godine, u Živinicama je upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida Federacije Bosne i Hercegovine.

U četvrtak, 6. Juna 2019. godine, u Živinicama je upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida Federacije Bosne i Hercegovine. Obilježavanju su, pored gradonačelnika Samira Kamenjakovića, predstavnika općinske i kantonalne vlasti, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević, predstavnici kulturnog, političkog, privrednog i vjerskog života Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, te članovi udruženja i brojni građani.

Centralno obilježavanje započelo je defileom kroz grad velikog broja učesnika iz svih dijelova BiH, u kojem su djeca šehida nosila zastave ratnih jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, položeno je cvijeće i odata počast na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Grada Živinice i narodnom heroju Nesibu Malkiću, a zatim je u Velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Živinice održana svečana akademija u povodu Dana šehida Federacije BiH.

Ovo centralno obilježavanje Dana šehida na području Federacije BiH organizovala je Organizacija šehida i poginulih boraca Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Savezom organizacija porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je Akademiji povodom Dana šehida, poručivši tom prilikom kako bi volio da je ovakvih događaja u BiH mnogo više.

“Moramo uraditi sve da se na najbolji mogući način odužimo najboljim borcima Bosne i Hercegovine. To ćemo uraditi tako što ćemo brinuti o njihovim porodicama, o njihovoj djeci jer su se i oni brinuli da BiH bude demokratska zemlja, zemlja ravnopravnih naroda. Mnogo toga smo uradili ali nije urađeno sve ono što se moglo uraditi, jer postoje još uvijek mnoga šehidska djeca koja nemaju posao. To bi trebala biti obaveza svih nas, da to pitanje riješimo i iscrpimo sve resurse da pomognemo toj djeci”, rekao je ovom prilikom član predsjedništva Šefik Džaferović.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković ovom prilikom s ponosom je podsjetio na doprinos koji su dali boraci iz Grada Živinice u odbrani Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na to da Živinice imaju historijsku važnost u skorijoj historiji države Bosne i Hercegovine nama je veliko zadovoljstvo i čast da možemo ugostiti porodice šehida. Grad Živinice je u ratu dalo tri brigade, vitešku brigadu, ima narodnog heroja. Mi zaista imamo velike osjećaje prema porodicama šehida. Grad Živinice je u proteklom ratu primio preko 30 hiljada prognanika, i mi zaista danas sa ponosom možemo kazati da je ovo centar zbivanja kada je u pitanju država BiH i borba za ravnopravnost i državotvornost BiH. Šehidi su svjedoci historije. Održavanje Dana šehida je jako važno jer to predstavlja i kontinuitet države BiH.”, istakao je gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević poručio je da je sjećanje na sve šehide i borce pokazatelj odbrane BiH.

“Ti ljudi su branili suživot Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti. Zbog toga ne postoji ništa čime bismo se mi mogli odužiti šehidima i borcima osim da čuvamo državu BiH onakvu za kakvu su se oni borili”, rekao je ministar Salko Bukvarević.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH, Almin Škrijelj, istako je da, jedan dio društva polako zaboravlja ono što su šehidi učinili za BiH.

“Cilj ove manifestacije jeste da se sjetimo svih naših šehida koji su dali živote za odbranu Bosne i Hercegovine, te da se sjetimo i porodica naših šehida. Prošlo je jako mnogo godina poslije rata i bojimo se da jedan dio društva polako zaboravlja ono što su šehidi učinili za BiH. Cilj je da sjećanje na njih podignemo na viši nivo i da od naredne godine na ovakvim obilježavanjima budu i djeca iz osnovnih i srednjih škola te studenti sa univerziteta. Ne možemo reći da je položaj porodica šehida sjajan, ali kao organizacija se trudimo da porodicama šehida sačuvamo dignitet i ponos”, rekao je predsjednik Almin Škrijelj.