Obilježena 25. godišnjica pogibije Zlatnih ljiljana ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Bosne i Hercegovine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti jučer je obilježena 25. godišnjica pogibije Zlatnih ljiljana vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Bosne

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti jučer je obilježena 25. godišnjica pogibije Zlatnih ljiljana vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Bosne i Hercegovine
Džemala Malkića, Envera Čokića i Izeta Džambića.

Posjetom Spomen obilježja u Višći Gornjoj, mezarju Musići u Đurđeviku i Spomen obilježju u Kuljanu, gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković sa svojim saradnicima, predstavnicima Gradskog vijeća Živinice i predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, odali su počast poginulim herojima neba u noći sa šestog na sedmi maj 1995. godine.

Pored 3 heroja neba odata je počast i borcu Nedžadu Paprikiću koji je braneći našu zemlju od agresora izgubio život na isti ovaj dan.

Prošlo je tačno dvadeset i pet godina od posljednjeg desetog leta za zaštićenu enklavu Žepu, gdje je poginulo dvanaest putnika od kojih su i tri člana posade, major Džemal Malkić, natporučnik Enver Čokić i natporučnik Izet Džambić.

Spašeni su mnogobrojni životi zahvaljujući angažmanu i letovima koje su ratni piloti izvodili i u nemogućim uslovima, te omogućena dostava humanitarne pomoći, hrane i lijekova širom Bosne i Hercegovine.

U helikopterskoj nesreći na mjestu slijetanja u Žepi 10 putnika je preživjelo, a 12 je izgubilo život i to:

– Posada: pilot Džemal Malkić (1958), pilot Enver Čokić (1968) i letač tehničar Izet Džambić (1968),
– Ljekari: dr. Sead Halilović (1947), dr. Husejn Halilović (1958) i dr. Muharem Deljković (1941), te
– Putnici: Nurdin Mustafić (1932), Hasiba Salihović (1935), Hasudin Homorac (1970), Avdo Mirvić (1956), Selman Karić (1951) i Sabrija Česko (1943).

Obilježavanje značajnih datuma kada je u pitanju ratna historija Bosne i Hercegovine, pa i samih Živinica šalje poruku da junačka imena najboljih sinova Bosne i Hercegovine ne smiju nikada da se zaborave.

Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković istakao je značaj obilježavanja 7. maja, te kazao kako se kontinuirano godinu dana trebamo sjećati heroja, a ne samo na ove datume.

“Danas odajemo počast herojima neba, pilotima Malkiću, Čokiću i Džambiću, koji su odavde poletili i nisu se vratili na svoje odredište. Mi smo imali težak rat, imamo i težak mir, ali ne smijemo nikad zaboraviti heroje neba, ljude koji su dali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine. Ona treba da ostane amanet svim budućim generacijama koje se moraju sjećati. Ovo su nažalost prilike da se sjetimo heroja, a smatram da ih se treba sjetiti i u drugim prilikama ne samo na datume kada su poginuli i to bi trebalo da bude kontinuirano tokom godinu dana. Žao mi je što danas nemamo veći broj ljudi ovdje da odamo počast našim herojima. Odali smo počast i na mezarjima, i našem šehidu Paprikiću koji je poginuo na dan kada su poginuli i naši piloti. Ja se nadam da buduće generacije koje dolaze nikad neće zapamtiti ovaj belaj koji je nas zadesio. Treba graditi takvu državu koja će biti jaka u svakom segmentu, a najviši i najvažniji cilj je da budućnost naše prošlosti ne smije biti zaboravljen.”, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.